24 oktober 2015

Een Bunder Verbeelding

Op 26 en 27 september trad Bewegingstheater Konpaku, bestaande uit John Giskes, Natasja de Lange, Margje Ottevanger en Honza Svasek, op bij een Bunder Kunst. Ze gaven een performance bij een viertal kunstwerken.


MONNIKSHUISJE

Honza Svasek


Natasja de Lange
John Giskes
Het Monnikshuisje is een kunstproject van Gerard Marinus Verkerke, de drijvende kracht achter een Bunder Kunst.
Margje Ottevanger
Het thema van deze jaarlijkse expositie is Verbeelding.

We hebben dit jaar kunstenaars uitgenodigd om in onze tuin, waar landschap en kunst elkaar ontmoeten, de Verbeelding vorm te geven. De expositie bestaat uit een grote verscheidenheid aan tot de Verbeelding sprekende beelden. Daarnaast zijn er een aantal kunstenaars uitgedaagd om vanuit verschillende disciplines zoals theater, dans, film en muziek de tuin en de beelden tot leven te brengen.


ALTERLEGO


Dit voortdurend groeiende volk is geboren uit enkel restmaterialen en afval. Met deze kunstvorm wil Stichting FunFest bewustheid creëren over de hoeveelheid afval die wij produceren door te laten zien wat voor moois we allemaal weggooien! Elk personage heeft als voorvader een van de vele klussers en vrijwilligers die helpen bouwen aan FunFest Outdoor, het nieuwste buitenfestival van Zeeland.


PORTA
Op de heuvel op het terrein van De Bunder staan in een metalen frame 2 monumentale deuren. Voorzover bekend het enige ruimtelijke buitenkunstwerk waarin een groot aantal etsplaten is verwerkt. Een lang gekoesterde wens van Ton Lamper om de ets op deze manier en op dergelijke schaal toe te passen. Een enorme uitdaging met als resultaat een object dat verwijst naar beroemde deuren uit de kunstgeschiedenis. Aan weerszijden van beide deuren zijn in totaal 48 etsplaten vastgemaakt, waarvan 40 zinken platen en 8 platen van rood koper. De deuren kunnen bewegen en staan als een soort vizier geopend naar het omringende landschap. 

De voorstellingen op de deuren laten zich lezen als een verzameling foto’s uit de kranten en andere media. Het materiaal van de etsplaten herinnert aan het oude fotocliché, een drukvorm zoals die voor het digitale tijdperk werd gebruikt in de drukkerijwereld. De voorstellingen op de etsplaten zijn gekozen uit de actualiteit van 2000 tot en met 2014. Het gaat daarbij niet om het nieuwsfeit zelf. De keuze van gebeurtenissen is vooral bepaald door de wijze waarop het moment in beeld is gebracht, daarbij spelen impact, emotie, houding, beweging een grote rol en de afbeelding moest vooral ook grafisch interessant zijn.
De platen zijn zwaar geëtst en zijn tijdelijk tegen weersinvloeden geconserveerd, maar de etsplaten zullen na verloop van tijd aangetast worden en verkleuren. De tijdelijkheid van het moment, nieuws verliest haar actualiteit, de tijd slijt.


VUUR
Gerard ontsteekt het vuur.

Han Koster bouwt een installatie van natuurlijke materialen waar wij keer op keer gedurende deze twee dagen een performance uitvoeren. Op 27 september zal tijdens de laatste performance Han's installatie in brand gestoken worden; de laatste performance van ons bij een Bunder Verbeelding zal een vurig spektakel worden!


Stichting 'De Bunder' biedt kunstenaars podium op een 10.000 m² (= 1 ha = 1 bunder) groot terrein tussen de Oude Rijksweg en de Panhoeveweg in ’s-Heer Arendskerke. Zij krijgen daar letterlijk en figuurlijk alle artistieke ruimte in een landschappelijke tuin. Tussen bomen, verscholen paadjes en weelderige kruiden staan diverse karakterbeelden opgesteld. De expositie 'een Bunder Kunst' is het resultaat van diverse eerdere manifestaties die vanaf 2002 hebben plaats gevonden.


Tekst: websites een Bunder Kunst en Konpaku.