6 december 2021

De laatste cocons - deel 1John Giskes ontwikkelde jaren geleden met twee dansers een nieuwe performance met het thema ‘transformatie’. Zij maakten toen gebruik van de cocon waarin de rups in vlinder verandert als metafoor voor de zich in ontwikkeling zijnde mens. Alle levens doorlopen in hun bestaan verschillende stadia. Naast de stadia van geboorte, opgroeien naar volwassenheid, gezin stichten, ouder worden en de dood, zijn er ontelbare kleine veranderingen in het bestaan en de beleving daarvan. De relaties met anderen: concurrentie, vriendschap, ondersteuning, verliefdheid, onverschilligheid, vijandschap, vechten en….. 

Om die ontwikkeling te verbeelden, heeft John toen een grote hoeveelheid stof gekocht die hij heeft gebruikt voor het maken van kostuums en cocons. Het is een dunne zwart transparante nylon stof, heel elastisch en met een oppervlakte die mooi op licht reageert. De dansers trekken die als een kunstmatige huid aan. Geïnspireerd op insecten in hun glanzende chitinepantser bewegen de dansers langs en rond elkaar. 

In twee sessies hebben John Giskes en Natasja de Lange afscheid genomen van de stof (daarover meer in het volgende bericht). Dit bericht is de verbeelding van de eerste sessie. De stof van de kostuums en de geschminkte gezichten geven een zekere uniformiteit aan de performers. In de tweede sessie wordt hun individualiteit weggeboetseerd onder een masker van hetzelfde transparante materiaal. 

Vergeet niet op de foto's te klikken voor weergave in groot formaat!