26 september 2011

De Storm: onverwacht optreden op de Lijnbaan

Wordt een voorstelling in een theater gehouden of op een locatie waar mensen specifiek voor kunst en cultuur komen, dan hebben ze een bepaalde verwachting. Het winkelend publiek op de Lijnbaan in Rotterdam heeft dat niet. Voor hen komt een optreden van De Storm uit de blauwe hemel vallen.

Onlangs gaven John Giskes en Honza Svasek van De Storm een voorstelling op de Lijnbaan.
De slow-motion, soms vloeiende maar ook vaak verkrampte bewegingen en de gezichtuitdrukkingen: bij veel toeschouwers was duidelijk dat ze nog nooit zoiets gezien hadden.
Bijzonder was dat veel toeschouwers lang bleven kijken. Ook mensen waar ik het op het eerste gezicht niet van zou verwachten.
Hoewel dat soms wel zo lijkt, is er bij een butoh-voorstelling geen echte interactie met het publiek. De performers zijn in zichzelf gekeerd: butoh is een verbeelding van innerlijke emoties.

Bij zo'n buitenoptreden heb je natuurlijk altijd grappenmakers in het publiek zitten. John heeft daar niets van.
Het is mooi om te zien en te horen hoe toeschouwers de voorstelling duiden. Hoe sommigen proberen er een verhaal in te herkennen.
Gezichten spreken boekdelen: nieuwsgierig, verbaasd, afkeurend, angstig en geamuseerd.
Imra zorgde voor het geluid.


Tijdens de voorstelling van een dik half uur heb ik zeker 25 toeschouwers zien fotograferen. Met 'echte' camera's tot telefoons. En zelfs een aantal mensen die aan het filmen waren. Ik ben benieuwd wat zij ermee doen en met wie zij de beelden delen.

Tijdens de voorstelling heeft Erik Post van RTV Rijnmond een aantal toeschouwers geïnterviewd en nadien John Giskes.
De dame die Erik interviewt bleek een theateropleiding te volgen. Ze had nog nooit een butoh-voorstelling op straat gezien en vond het erg mooi.
Deze meisjes hebben de voorstelling van begin tot einde bekeken.


Het is prachtig om te horen wat de toeschouwers van de voorstelling vonden: 'Is het kunst of zo, a little bit weird but funny, spookachtig, lijkt op een drugsverslaafde die op de grond ligt, maar wat ik zie?' Klik hier om naar de website te gaan of hier om de 'Postkast: enge mannen bij de koopgoot' van Erik direct te beluisteren.