24 februari 2010

Butoh-workshop door Itto Morita

De Storm heeft een butoh-workshop georganiseerd, die werd gegeven door Itto Morita. Hier volgt een visuele impressie van oefeningen in beweging, concentratie, gevoel en expressie.
Om de workshop beter te begrijpen, volgt hier een korte omschrijving van butoh.

Butoh

Het begrip ankoku butoh, later afgekort tot butoh, werd geïntroduceerd door Hijikata en betekent zoveel als 'dans der duisternis.' Het is het beste te omschrijven als een optelsom van elementen uit het traditionele Japanse theater, Ausdrucktanz en mime. Het breekt met de gevestigde (dans)regels en laat veel ruimte voor improvisatie.
Kenmerken die men vaak aantreft zijn de wit geschminkte lichamen, het langzame bewegingsverloop, de vaak kaalgeschoren schedel en de verkrampte houdingen. De dans roept beelden op van verval, angst en vertwijfeling, van erotiek, extase en verstilling. Butoh is sterk beïnvloed door de reeds genoemde Ausdrucktanz, omdat in de jaren twintig enkele Japanners naar Duitsland vertrokken om kennis te maken met de Europese dans. Bij hun terugkeer in Japan richtten zij hun eigen dansscholen op.




Het strekken van hand en vingers. Voel hoe de spieren en pezen zich spannen.
En het plezierige gevoel van ontspannen.

Het zoeken en vinden van balans in lichaam en geest.
Itto Morita

Itto Morita is de artiestennaam van prof. Toshiharu Kasai, werkzaam op de afdeling klinische psychologie van de universiteit van Sapporo (Japan). Hij is in het kader van een sabbatical een jaar in Londen. In maart 2010 keert hij weer terug naar Japan. Itto Morita heeft twee hoofdstromen in zijn werk, namelijk als danser in de door hem opgerichte Butoh dansgroep Goo Say Ten en als danstherapeut en wetenschapper. Als wetenschapper bouwt hij voort op Jungs theorieen. De afwijkende invulling van het begrip 'libido' ten opzichte van het concept bij Freud, het gebruik van 'archetypen' en het collectieve onbewuste dat daarmee samenhangt zijn kernbegrippen bij Itto Morita.

Van daaruit werkt hij in zijn workshops, met de bedoeling de dansers te stimuleren zijn of haar bewegingstaal vanuit zichzelf te ontwikkelen: het loslaten van conventies, geen spiegels in de oefenruimte, geen choreografie maar alleen de danser, de ruimte en tijd. Hij boort diepere lagen in de dansers aan, waardoor zij een uitgebreider bewegingsrepertoire ontwikkelen.
Door zijn decennia lange ervaring in het werken met zeer uiteenlopende mensen heeft hij zich ontwikkeld tot een bijzondere docent.



Het komt van binnen en uit zich naar buiten.

Opperste concentratie.
In gedachten verzonken.
Itto zei bij de start: beschadig jezelf en anderen niet. Dat kun je alleen fysiek uitleggen, maar dat was niet het enige dat hij daarmee bedoelde. De oefeningen tonen je kwetsbaarheid.
Oefenen door je hele lichaam te gebruiken. Ontspan. Voel hoe je wangen gaan hangen. Houd ruimte tussen je kaken en je mond open. Speeksel kan eruit druipen; naar onze normen iets negatiefs. Maakt niet uit: het is jouw oefening, jouw beweging.

Een oefening in vallen.

Rust vinden door op je hurken te zitten. De bouw van Europeanen en Aziaten verschilt, waardoor Aziaten dat veel langer vol kunnen houden.
Ieder zijn of haar methodiek.

De 5-daagse workshop wordt afgesloten met een optreden van de deelnemers en een optreden van Itto Morita en zijn partner Mika in LCC Castagnet.


Butoh: zelfontwikkeling, ontplooiing en uiting.


Bron cursieve tekst: John Giskes/De Storm.

Klik hier en hier voor weblinks.